Mannetjesmaker in de IT
20 januari 2022
Show all

De definitie van ‘Good Luck’

Ik werkte voor een Amerikaans IT-bedrijf. Een senior dame, Wynne, deed er de HR-zaken. Zelden heb ik iemand zo gepassioneerd horen spreken over het belang van work life balance. En hoe belangrijk het is dat je plezier hebt in je job. Immers, het merendeel van je leven ben met werk bezig. Dan kun je er maar beter het beste van maken. Hier heb je een voorbeeld...

Ik werkte voor een Amerikaans IT-bedrijf. Een senior dame, Wynne, deed er de HR-zaken. Zelden heb ik iemand zo gepassioneerd horen spreken over het belang van work life balance. En hoe belangrijk het is dat je plezier hebt in je job. Immers, het merendeel van je leven ben met werk bezig. Dan kun je er maar beter het beste van maken.

Ik vertelde toen Wynne dat ik het enorm naar m’n zin had bij dat bedrijf en een superjob had. Ik had verantwoordelijkheden, zag wat van de wereld, had enthousiaste collega’s en zag dat mijn inspanningen gewaardeerd werden. Op meerdere manieren. En hoe ik er zo was ingerold: “Well, just a matter of good luck I assume…”, vertelde ik haar vol enthousiasme.

Of ik wist wat de definitie van geluk was? Ik wist het niet. “Good luck is where preparation meets opportunity…”, was haar reactie. Het kwam er zonder aarzeling uit. “Hoe bedoel je?”, vroeg ik haar. Ze legde het me in alle rust uit. Geluk hangt niet af van toevalligheden, komt je niet aanwaaien. Maar door al jouw inspanningen bereid je jezelf – vaak onbewust – voor op nieuwe kansen. En die komen vroeg of laat voorbij. Reken daar maar op!

Sindsdien is die bewuste quote van Wynne een levensmotto van me. Ik geef dat motto aan jou door. Bedenk wat jij kunt doen om jezelf voor te bereiden op de kansen die zich aandienen. Bijvoorbeeld door eens “ja” te zeggen waar je anders “nee” zou hebben gezegd. Door je hulp aan te bieden aan een collega die het even lastig heeft. Of je manager een verbeteridee aanreiken. Doe het maar. Je zult zien: je krijgt er iets voor terug. Vaak eerder én meer dan je denkt.

Wil je weten hoe jij je kunt voorbereiden op de kansen die op jouw pad komen? Of hoe je kansen voor jezelf kunt creëren? Bel of mail me. Ik ga je verrassen door je in te laten zien welke mogelijkheden in jou schuilen.


Jan Massier is founder van BePresent, verandermanager en gecertificeerd NLP-coach. Met 30 jaar ervaring op verschillende (management)niveaus in de IT-wereld ondersteunt hij professionals van uiteenlopende IT-organisaties bij vraagstukken over organisatie- en persoonlijke ontwikkeling.

%d bloggers liken dit: