Belemmeringen voor je Digitale Transformatie initiatieven! En een oplossing!
Fundamentele Digitale Transformatie topics!
12 januari 2023
De risico’s van je Digitale Transformatie zitten onder het oppervlak…
13 juni 2023
Show all

Belemmeringen voor je Digitale Transformatie initiatieven! En een oplossing!

Wat zijn fundamentele voorwaarden om je digitale transformatie initiatieven te laten slagen? Wat zijn de onzichtbare krachten in je organisatie die onbedoeld een enorme belemmering vormen voor succes? Het proces van digitale transformatie is als een ijsberg; je ziet slechts het topje. Wat onder het oppervlak schuilt is vele male groter. En daar zitten juist de risico’s. Gelukkig zijn er ook oplossingen...

Dit gaat over fundamentele voorwaarden om je digitale transformatie initiatieven te laten slagen. Dit gaat dus over onzichtbare krachten in je organisatie die onbedoeld een enorme belemmering vormen voor succes. Want het proces van digitale transformatie is als een ijsberg; je ziet slechts het topje. Wat onder het oppervlak schuilt is vele male groter. En daar zitten juist de risico’s.

 

BePresent ijsbergUit diverse wereldwijde onderzoeken (o.a. Forrester, CIO.com, Forbes) blijkt dat + 50% van de IT-gedreven veranderingen mislukt als gevolg van weerstand in de organisatie. Ja, dat wist je waarschijnlijk al want dat is al jaren zo. En als je dat weet, hoe zorg je er dan voor dat die weerstand omgezet wordt naar enthousiasme en medewerking? Veel (IT-)organisaties zijn daar gewoon niet goed in.

Naast weerstand is er nóg een grote belemmering: medewerkers die zich niet bewust zijn van de enorme uitdagingen die een digitaal transformatieproces met zich meebrengt. Noch de managers, noch de medewerkers. En als ze zich niet bewust zijn van de uitdagingen, is het heel waarschijnlijk dat ze gaandeweg struikelen en enorm teleurgesteld raken. Basisbewustzijn over die uitdagingen is de belangrijkste indicatie van hoe goed het proces zal slagen.

Waar begin je en wat moet je dus sowieso regelen? Zorg voor een heldere visie op een begrijpelijk einddoel en benoem de uitdagingen. Betrek afdelingen bij met maken van een best effort plan hoe je bij het einddoel gaat komen en maak afspraken over haalbare subdoelen. Communiceer er voortdurend over, waarom het nodig is en wat zij daaraan kunnen bijdragen. Vraag daarbij wat ze nodig hebben en organiseer dat. Zorg dat managers voorbeeldgedrag laten zien. Wees flexibel en geef ruimte om te experimenteren, fouten te maken en ervan te leren. Met andere woorden, doe aan verandermanagement! Helaas, dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan.

Mijn advies
Stel een objectieve regisseur aan die jouw Digitale Transitie proces in de gaten houdt, ingrijpt en bijstuurt. Coachend, met verstand van business-IT, organisatietalent en verandermanagement vaardigheden. Zo help ik organisaties al jaren bij hun IT transformatie initiatieven. Met een heel scala aan praktische hulpmiddelen en vooral erop gericht om jouw mensen te leren hoe ze zélf deze ingrijpende veranderingen kunnen managen. Ben je net als ik gevestigd in Noord-Nederland? Dan heb ik nog wat ruimte om ook jou te helpen. Bel gerust: 06 5111 0090.


Jan Massier is founder van BePresent, verandermanager en gecertificeerd NLP-coach. Met 30 jaar ervaring op verschillende (management)niveaus in de IT-wereld ondersteunt hij professionals van uiteenlopende IT-organisaties bij vraagstukken over organisatie- en persoonlijke ontwikkeling.

%d bloggers liken dit: