De kortstondige flow van een feel-good boek
Good luck is …
18 januari 2021
On top of your world…
18 februari 2021

De kortstondige flow van een feel-good boek

Boeken over persoonlijke ontwikkeling, spirituele boeken of andere papieren wegwijzers zijn vaak best de moeite van het lezen waard. Ze bevatten veel wijsheid, handvatten en nieuwe inzichten in verschillende onderwerpen. Toch geven ze meestal geen antwoord op jouw vragen. Waarom niet? Omdat jouw vragen te persoonlijk zijn, uniek. Wow…

Jij bent uniek, net als ieder ander. Deze prachtige paradox is echter zo waar als een koe. Dan begrijp je waarschijnlijk al gelijk dat jouw vragen en uitdagingen heel persoonlijk zijn. Dat geldt zeker ook voor de boeken die jij leest, die bij jou passen.

Ook ik heb veel boeken gelezen en blijf dat doen. Succesverhalen (biografieën) van wereldberoemde figuren, zakenlieden, politici of kunstenaars. Geschiedenisboeken geven vaak een mooie inkijk in de ontwikkeling van personen, een samenleving of systeem. Immers, l’histoire se répète (meestal net iets anders…) Spirituele boeken en boeken over persoonlijke ontwikkeling, of een mooie roman. Het helpt me zaken in perspectief te zetten. Als me dat lukt en het juiste perspectief te zien, dan word ik rustig, dan wordt alles heel mooi. Er ontstaat een heerlijke flow, die na verloop van tijd helaas ook weer wegebt.

Hoe kan het dan toch dat die fijne flow, dat goede gevoel, ook weer verdwijnt? Omdat persoonlijke zaken in mij en in jou zoals ervaringen, overtuigingen, angsten, boosheid, schuldgevoelens niet verdwijnen door het lezen van een boek. Dat vergt serieuze oefeningen onder leiding van een coach. Pas dan ervaar je die flow als blijvend.

Toch kan het geen kwaad om te blijven lezen. Ik krijg regelmatig de vraag of ik een goed boek weet met wijsheden of die houvast bieden. Tja, dat is heel persoonlijk. Hieronder een lijstje van boeken die ik recentelijk heb gelezen.

Robin Sharma – De monnik die zijn Ferrari verkocht
Geert Mak – Grote verwachtingen
Water Isaacson – Steve Jobs (biografie)
De autobiografie van Benjamin Franklin
Rutger Bregman – De geschiedenis van de vooruitgang
Gene Kim, Kevin Behr, George Spafford – The Phoenix Project
Hermann Hesse – Siddharta
Yuval Noah Harari – Sapiens – Homo Deus

Wanneer je een titel van een houvast- of feel-good-boek zoekt stuur me een berichtje en ik geef je er een. Heb je al een boek en wil je weten wat je ervan kunt verwachten? Ook dan weet je me te vinden. Bel of mail gerust.  

%d bloggers liken dit: